Lapas


Laipni lūdzu Panteras virtuvē!

Es esmu liels un melns kaķis, kas dievina garšīgas lietiņas. Es rakstu dzeju, fotografēju un brīvos brīžos (gan ne pārāk bieži...) gatavoju kārumus savu mīļo palutināšanai. Pēdējā laikā sevis pagatavoto esmu sākusi arī fotografēt. Šis blogs ir tāda kā virtuāla recepšu klade, kurā atrodamas galvenokārt visādas saldas lietiņas, tomēr - ne tikai. Receptes esmu centusies uzrakstīt pēc iespējas precīzāk, lai nerastos nekādi pārpratumi. Mērvienības receptēs - tikai gramos. Un vēl - es vienmēr lietoju cepamo papīru, jo kaķi savā būtībā ir slinki dzīvnieki... :)

Piparkūkas pēc manas vecmāmiņas receptes

Piparkūkas pēc manas vecmāmiņas receptes
Mīklai: 300 sīrupa (iesala, mežrozīšu vai cita), 400 g cukura, 250 g margarīna, 1 kg miltu, 3 olas, 1, 5 tējk. sodas + 5 tējk. ūdens, 1,5 tējk. ar mazu kaudzīti maltu krustnagliņu, 3 tējk. ar mazu kaudzīti malta koriandra, 1 tējk. ar mazu kaudzīti malta kardamona, 1 tējk. ar mazu kaudzīti malta kanēļa, 1 tējk. ar mazu kaudzīti malta muskatrieksta, 1 tējk. ar mazu kaudzīti malta ingvera, 1 tējk. ar mazu kaudzīti maltu melno piparu; apsmērēšanai: ~2 olas

Palielā katlā ieber 8 ēdk. cukura (no nosvērtā cukura daudzuma), liek uz plīts un nemaisot sabrūnina. Kad cukurs brūns, tad pieliek sīrupu un pārējo cukuru, visu maisot pilnībā izkausē, un tikai tad pieliek gabalos sagrieztu taukvielu (ja tā nedara - pilnībā neizkusušais cukurs gatavajā mīklā atstās mazus, riebīgus, cietus, neizkusušus kumosiņus). Visu uzvāra. Noņem katlu no plīts, pieliek samaltas garšvielas un vairākos paņēmienos iemaisa 500 g miltu - ne vairāk - tad nevarēs samaisīt! (Uzmanīgi! - milti iesijājami, citādi būs daudz kunkulīšu!) Labi izmaisa un izklapē ar koka karoti, tad, cilājot un maisot, atdzesē tik tālu, lai, iedurot mīklā pirkstu, tas nedegtu. Tad pieliek nelielā ūdens daudzumā atjauktu sodu, labi izmaisa, pēc tam pa vienai pievieno olas un izmaisa. Pieliek pārējos miltus, tad mīklu no katla izgāž uz galda, iemīca visus miltus un sastrādā to viendabīgu, mīcot, sitot ar kulakiem, dauzot ar koka vāli un ar spēku metot pret galdu (jo dūšīgāk mīklu apstrādā, jo elastīgāka tā kļūst), kamēr mīkla vairs nelīp, bet sāk spīdēt. Izveido kukulīti un atstāj turpat uz galda atdzist (½-2 st.).

Pēc tam ar nazi iedala mīklas kukulīti 3 daļās, ņem pa vienai, izveido no tās plācenīti, ar minimālu miltu palīdzību izrullē ~3 mm biezumā un izspiež dažādas figūriņas vai ar robainu nazi sagriež rombos. Atlikumus tūlīt samīca vienā pikucī (lai neapkalst). Tāpat rīkojas ar pārējo mīklu. Beigās visus atlikumus sastrādā kopā un rīkojas, kā iepriekš minēts (ja, mīklu rullējot neaizraujas ar miltu lietošanu, tad cepumi no atlikumiem būs tikpat trausli). Figūriņas liek uz plāts, apsmērē ar platu otu ar sakultu olu un cep ~6-6 ½ min. pie 220 grādiem. Iznāk ~2 trīslitru burkas piparkūku. Piparkūkas ir diezgan gaišas, pacietas, bet trauslas, ar patīkamu vircotu garšu. Glabājas ļoti labi (pat līdz nākamajiem Ziemsvētkiem), protams, ja neapēdas... :)

P.S.
1) Ja mīklu taisa sieviete viena pati, tad labāk (vieglāk) izgāzt mīklu uz galda, nevis censties iemīcīt tajā vairāk miltus, kamēr tā vēl katlā - nepietiks spēka. Katlā pievieno tik daudz miltu, lai mīkla saveltos kamolā. Pārējos uzsijā uz galda, izgāž uz tiem miltaino mīklas kamolu un samīca.
2) Vēlams cept tai pašā dienā, kad sataisa mīklu, jo nākamā dienā mīklas ir tik atdzisusi (arī istabas temperatūrā) un cieta, ka ļoti grūti sastrādāt un izrullēt.
3) Ar olu apsmērē pirms likšanas krāsnī, ne ātrāk, citādi glazūra apžūst un pēc cepšanas nespīd.
4) Ja krāsns cep nevienmērīgi - tad no tām plāts vietām, kur cepas ātrāk, piparkūkas jānoņem, citādi apdegs!
5) Sodu nedrīkst aizstāt ar cepamo pulveri - piparkūkas būs skābas!

Nav komentāru: