Lapas


Laipni lūdzu Panteras virtuvē!

Es esmu liels un melns kaķis, kas dievina garšīgas lietiņas. Es rakstu dzeju, fotografēju un brīvos brīžos (gan ne pārāk bieži...) gatavoju kārumus savu mīļo palutināšanai. Pēdējā laikā sevis pagatavoto esmu sākusi arī fotografēt. Šis blogs ir tāda kā virtuāla recepšu klade, kurā atrodamas galvenokārt visādas saldas lietiņas, tomēr - ne tikai. Receptes esmu centusies uzrakstīt pēc iespējas precīzāk, lai nerastos nekādi pārpratumi. Mērvienības receptēs - tikai gramos. Un vēl - es vienmēr lietoju cepamo papīru, jo kaķi savā būtībā ir slinki dzīvnieki... :)

Biezpiena pīrādziņi (“Pūderpīrādziņi”)

Biezpiena pīrādziņi (“Pūderpīrādziņi”)
Mīklai: 200 g biezpiena, 200 g margarīna vai sviesta, 200 g miltu, 1 šķipsniņa sāls; pildījumam: svaigi krēķi + cukurs, konservēti augļi (aprikozes, persiki, ķirši (bez kauliņiem) u.c.), konservēti āboli, kāds ievārījums (brūkleņu, ābolu, krēķi u.c.), riekstu masa (malti rieksti + cukurs + ola, sviests), magoņu masa (magones + cukurs + ola, sviests utt.), speķa maisījums (žāvēta gaļa + sāls + pipari + sīpoli u.c.) u.tml. - kas labāk garšo vai ir pie rokas

Biezpiena pīrādziņi (“Pūderpīrādziņi”)
Visas sastāvdaļas samīca (no sākuma bļodā, pēc tam uz galda), liek uz 1 stundu ledusskapī (nav obligāti), no mīklas rokās izveido kvadrātu, tad liek uz miltiem apkaisīta galda un plāni izrullē, cenšoties izveidot pēc iespējas kvadrāta formu. Ar nazi sadala mīklu 16 kvadrātos un uz katra kvadrāta uzliek pildījumu. Tad veido pīrādziņus: katra kvadrāta maliņas ar otiņu apsmērē ar ūdeni (lai labāk salīp), tad saloka kā aploksni (vai pa diagonāli) un „aizšuj” (pirkstus pamērcējot miltos). Liek uz plāts (uz cepamā papīra , var cieši - neplūst) un cep ~20-25 min. pie 250 grādiem. Noņem un tūlīt apsijā ar pūdercukuru. Ēd siltus vai aukstus. Uzglabā vaļējus.

Iznāk 16 gab. Pīrādziņi ir garšīgi, no ārpuses trausli (mazliet līdzinās lapu mīklas pīrādziņiem), iekšpusē - sulīgi. Attēlos redzamie pīrādziņi ir ar jāņogu pildījumu.

P.S.
1) Ja mīkla tomēr pielīp pie galda, tad pamērcē nazi miltos un to uzmanīgi „atgriež”.
2) Ar gariem nagiem „aizšūt” pīrādziņus būs visai problemātiski... :)
3) Ja mīklu cep mazās formiņās, tad var izveidot arī plānus mīklas groziņus aukstajam galdam. Tos pilda ar salātiem, dažādiem rasoliem un uzkodām.
4) Ja mīklu jauc virtuves kombainā, tā iznāks čauganāka.
5) Pildījumā var labi lietot brūno cukuru.

Varianti:
Ar krēķu pildījumu.
24 aličas. Krēķiem izņem kauliņus, liek uz katra mīklas kvadrāta pa 3 pusītēm (ne vairāk - būs par skābu un nevarēs aizšūt pīrādziņu), uzber 1/3 tējk. cukura. Pīrādziņi ir patīkami skābi.

Ar plūmju pildījumu.
8 plūmes. Plūmes nomizo, pārdala uz pusēm, uz katra mīkla kvadrāta liek 1/3 tējk.cukura, virs tā - ½ plūmes. Pīrādziņi ir patīkami skābi.

Ar ērkšķogu pildījumu.
Uz katra mīklas kvadrāta liek pa 5-6 ogām, uzber ½ tējk.cukura. Pīrādziņi ir patīkami skābi.

Ar jāņogu pildījumu.
Uz katra mīklas kvadrāta liek pa 20-30 ogām, uzber ½ tējk.cukura. Pīrādziņi ir patīkami skābeni.

Ar skābo ķiršu pildījumu.
Uz katra mīklas kvadrāta liek pa 5 ogām (bez kauliņiem), uzber 1/3 tējk.cukura. Pīrādziņi ir viegli skābi.

Ar melleņu pildījumu.
Uz katra mīklas kvadrāta liek pa 20-30 ogām, uzber ¼ tējk.cukura. Pīrādziņi ir papliekani.

Ar jauktu ogu pildījumu.
Uz katra mīklas kvadrāta liek pa 3 ķiršiem (bez kauliņiem), 1 ērkšķogai, ~10 mellenēm, ~10 jāņogām - ogas liek katru savā stūrī (cik iespējams), uzber ½ tējk. cukura. Pīrādziņi ir sulīgi, tīkami skābeni, ļoti garšīgi, tiem katrā stūrītī jūtama sava garša, arī mellenēm ir izteikta garša.

Utt., utt. Eksperimentējiet! :)

Nav komentāru: