Lapas


Laipni lūdzu Panteras virtuvē!

Es esmu liels un melns kaķis, kas dievina garšīgas lietiņas. Es rakstu dzeju, fotografēju un brīvos brīžos (gan ne pārāk bieži...) gatavoju kārumus savu mīļo palutināšanai. Pēdējā laikā sevis pagatavoto esmu sākusi arī fotografēt. Šis blogs ir tāda kā virtuāla recepšu klade, kurā atrodamas galvenokārt visādas saldas lietiņas, tomēr - ne tikai. Receptes esmu centusies uzrakstīt pēc iespējas precīzāk, lai nerastos nekādi pārpratumi. Mērvienības receptēs - tikai gramos. Un vēl - es vienmēr lietoju cepamo papīru, jo kaķi savā būtībā ir slinki dzīvnieki... :)

Smalks olu liķieris

Olu liķieris
Olu liķierim ir ļoti daudz variāciju. Es savai ģimenei to gatavoju tālāk aprakstītajā veidā. Liķieris pēc šīs receptes ir atzīts par gardu esam un regulāri tiek pieprasīts katros svētkos. Tas ir ļoti garšīgs našķis dāmām, lai gan novērots, ka arī dažs labs kungs to nebūt nesmādē... :)

5 olu dzeltenumi, 150 g pūdercukura, 360 g (1 kārba) kondensētā piena bez cukura vai 400 g piena vai 400 ml saldā krējuma, 100-150 g degvīna vai 50 g konjaka un 50 g ruma, 2-3 tējk. Rīgas Melnā balzama, pārtikas esences: pa ½ pudelītei vaniļas, citronu un ruma esences, 1/3 pudelītes mandeļu esences (tai stipra garša, kas pārmāc pārējās garšas, tāpēc to pievieno mazāk)

Olu liķieris
Ja liķieri gatavo pēc ātrā varianta - no kondensētā piena, tad olu dzeltenumus un cukuru ar putojamo karoti labi sakuļ, pielej kondensēto pienu, pievieno balzamu, alkoholu un esences. Visu labi izmaisa un pilda pudelē. Uzglabā ledusskapī. Nostādināt nav nepieciešams, liķieris ir lietojums tūlīt.

Ja liķieri gatavo no piena vai saldā krējuma, tad dzeltenumus un cukuru ar putojamo karoti labi sakuļ, pienu vai krējumu kastrolī (tikai ne alumīnija! - piens kļūs pelēcīgs) uzvāra un maisot tievā strūkliņā pievieno olu krēmam. Visu lej atpakaļ kastrolī un, nepārtraukti maisot, karsē ūdenspeldē, kamēr masa viegli sabiezē (uzmanīgi - nepārkarsēt!). Tad maisot atdzesē ūdenspeldē. Pēc tam pievieno 3 tējk. balzama, 150 g degvīna un esences.

P.S.
1) Šis ir ļoti maigs liķieris manas mammas gaumē - viņai ir slima sirsniņa, tāpēc esmu šo liķieri izveidojusi tādu, lai ar to varētu panašķēties arī sirds slimnieki. Taču, ja vēlas tiešām stipru liķieri, tad alkohola daudzumu palielina līdz 750 g, pārējās proporcijas nemainot.
2) Protams, esences var gan mainīt, gan palielināt vai samazināt proporcijas, gan vispār nepievienot. Taču - tieši šīs esences ir tas punktiņš uz „i”, kas šo recepti atšķir no citām liķiera versijām :)
3) Liķieri var ledusskapī uzglabāt apmēram divas nedēļas. Tiesa gan, man viņš nekad tik ilgi nepagūst nostāvēt... :)
4) No piena gatavots liķieris būs šķidrs, no kondensētā piena - biezāks, bet no saldā krējuma - pat mazliet krēmīgas konsistences (šajā gadījumā liķiera konsistence atkarīga no krējuma procentiem - jo tas treknāks, jo liķieris būs biezāks un tumīgāks).
5) Svarīgi nesajaukt sastāvdaļu pievienošanas secību! Ja alkoholu pievieno pirms kondensētā piena - olas tiks sarautas kunkuļos.
6) Ja vēlas, tad liķieri var mazliet iekrāsot, gatavošanas sākumā pievienojot mazlietiņ dzeltenās pārtikas krāsas (pulverveida).
7) Ja saimniecei mājās ir neatšķaidīts pārtikas spirts, to lieto degvīna vietā, rēķinot sekojoši: 100 g degvīna = 60 g spirta + 40 g ūdens.

1 komentārs:

Unknown teica...

Izmēģināju šo recepti, sanāca ļoti gardi. Visi radi atdzina arī par ļoti gardu. Paldies par recepti:)