Lapas


Laipni lūdzu Panteras virtuvē!

Es esmu liels un melns kaķis, kas dievina garšīgas lietiņas. Es rakstu dzeju, fotografēju un brīvos brīžos (gan ne pārāk bieži...) gatavoju kārumus savu mīļo palutināšanai. Pēdējā laikā sevis pagatavoto esmu sākusi arī fotografēt. Šis blogs ir tāda kā virtuāla recepšu klade, kurā atrodamas galvenokārt visādas saldas lietiņas, tomēr - ne tikai. Receptes esmu centusies uzrakstīt pēc iespējas precīzāk, lai nerastos nekādi pārpratumi. Mērvienības receptēs - tikai gramos. Un vēl - es vienmēr lietoju cepamo papīru, jo kaķi savā būtībā ir slinki dzīvnieki... :)

"Riekstiņi"

"Riekstiņi"
Smilšu mīklai: 250 g miltu, 150 g sviesta vai margarīna, 100 g pūdercukura, 1 ola

Miltus uzsijā uz galda, izveido bedrīti. Taukvielu saplucina gabaliņos virs miltiem apkārt bedrītei (var saplucināt palielos gabaliņos, ja taukviela ir istabas temperatūrā). Tad virs taukvielas un miltiem uzsijā cukuru, pārkaisa rīvēto miziņu. Bedrītē iesit olu un ar dakšiņu nedaudz iejauc. Tad atdzesē rokas labi aukstas un ĀTRI samīca mīklu.


Tad ievelk elpu un ķeras pie nepatīkamākās daļas - riekstiņu gatavošanas. Ņem pa mazam pikucītim mīklas un ar labās rokas rādītājpirkstu (kuram nedrīkst būt garš nags...) rūpīgi, vienādā slānītī (1-2 mm) iespaida riekstiņa formā. Mīklas slānītim jābūt tik plānam, ka formiņas dibens tam cauri gan nojaušams, bet nav redzams. Un tā turpina, līdz visas formiņas pilnas. 80 formiņu piepildīšana prasa ~40-45 min. darba.

Formiņas liek uz plāts un cep ~14 min. pie 225 grādiem gaiši brūnas. Tad ar 2 ēdamkarotēm ņem par vienai formiņai un met no kāda pusmetra augstuma pret mīklas dēli - riekstiņš atdalīsies no formiņas un izleks (ja tas nenotiek ar pirmo piegājienu - met vēlreiz).
Es parasti cepu riekstiņus, bet no atlikuma - zankūkas.

Vēlāk atdzesētos cepumus pilda (izmantojot nazi). Tā kā čauliņas ir trauslas un plānas, pildīt vēlams pirms pasniegšanas galdā, lai cepumi neatmīt. Manā ģimenē par pašu garšīgāko atzītais pildījums ir šāds:

Riekstiņu krēms

250 g cukura, 250-300 g piena, 200 g maltu riekstu, 300 g mīksta sviesta, ~¼ pudelītes mandeļu esences (tā nav aizvietojama!)

Cukuru katliņā uz mazas uguns maisot karsē, līdz tas kļūst tumši dzeltens un drupans, tad pielej pienu (uzmanīgi - sprāgst!) un visu uz minimālas uguns karsē, līdz cukurs pilnīgi izšķīdis. Tad iemaisa riekstus un uzvāra. Noņem no plīts un ūdenspeldē atdzesē. Sviestu ar mikseri saputo un pamazām iemaisa riekstu masu, pievieno esenci. Visu puto, līdz krēms ir gaišs un gaisīgs.

Krēms uzglabājams slēgtā traukā ledusskapī apmēram mēnesi. Krēms ir gaiši brūns, ļoti salds, ar tīkamu sviesta un mandeļu garšu.

P.S. Starp citu, tukšās riekstiņu čaulas var izmantot arī tortes rotāšanai: nostiprinot tās vertikāli krēmā, veidojas ziedu. Izskatās ļoti dekoratīvi.

Nav komentāru: