Lapas


Laipni lūdzu Panteras virtuvē!

Es esmu liels un melns kaķis, kas dievina garšīgas lietiņas. Es rakstu dzeju, fotografēju un brīvos brīžos (gan ne pārāk bieži...) gatavoju kārumus savu mīļo palutināšanai. Pēdējā laikā sevis pagatavoto esmu sākusi arī fotografēt. Šis blogs ir tāda kā virtuāla recepšu klade, kurā atrodamas galvenokārt visādas saldas lietiņas, tomēr - ne tikai. Receptes esmu centusies uzrakstīt pēc iespējas precīzāk, lai nerastos nekādi pārpratumi. Mērvienības receptēs - tikai gramos. Un vēl - es vienmēr lietoju cepamo papīru, jo kaķi savā būtībā ir slinki dzīvnieki... :)

Citronu mufītes


Citronu mufītes
Laikam jau pareizi šīs kūciņas būtu saukt par kēksiņiem vai mafiniem, bet tā nu manā ģimenē ir iegājies, ka tas mufīšu vārds tām pielipis uz palikšanu :) Receptes galvenā sastāvdaļa - citroni, tieši viņi nosaka šo kūciņu garšu. Pēc šīs receptes sākumā tika cepta liela kūka, bet es to pielāgoju mufītēm, jo, būdamas mazāka izmēra, tās labāk piesūcināmas ar sīrupu un līdz ar to - garšīgākas.

Citronu mufītes
Mīklai: 200 g mīksta margarīna (sviesta), 185 g cukura, 3 olas, 145 g miltu, 1/3-½ tējk. sodas, 3 citronu rīvēta miziņa; sīrupam: 3 citronu sula, 200-250 g cukura

Mufīšu pannu iesmērē ar sviestu (ja nelieto papīra vai silikona formiņas).

Sīrups: citronus nomazgā ar karstu ūdeni, nosusina, norīvē dzelteno miziņu, pārgriež un izspiež sulu. Padziļā bļodiņā sajauc citronu sulu ar cukuru un maisa, līdz cukurs izkusis.

Citronu mufītes
Krūzē sakuļ olas. Nosver miltus un samaisa ar sodu. Ieslēdz krāsni. Margarīnu ar roku saputo (to var arī nedarīt) ar cukuru un citrona miziņu, 3 paņēmienos iekuļ olas, iesijā (var nesijāt) miltus un visu labi samaisa. Mīklu pilda mufīšu pannā, katrā iedobumā liekot ~1 ēdk. mīklas. Cep 25 minūtes pie 220 grādiem. Izceptas tūlīt atdala no formas (ja nav lietotas ne papīra, ne silikona formiņas, tad visērtāk šo darbību veikt ar plakanu un viegli izliektu koka sviesta nazīti) un izliek uz paplātes. Tad ņem pa vienai un no visām pusēm iemērc sagatavotajā sīrupā. Kad visas mufītes izpeldinātas, atkārto šo darbību vēlreiz no sākuma - sīrupa pietiks, un tā tas labāk iesūksies. Mufītes saliek atpakaļ uz paplātes - tā, lai nesaskaras, un atstāj līdz nākamai dienai - lai mufītes iegūtu garoziņu; tad var salikt citu uz citas.

Iznāk: 12 gab. Mufītes ir ļoti sulīgas un garšīgas, ar izteiktu citrona garšu, jo sīrups ir iesūcies līdz pat kūciņas vidum.

P.S.
1) Ja mufītes cep silikona formiņās, tad mīklu katrā iepilda mazliet mazāk, citādi cepoties mufīte uzvedīsies kā vulkāns - vidū celsies uz augšu un neizcepušos mīklu tecinās pār formiņas malām. Un jācep mazliet ilgāk - apmēram kādas 3 minūtes.
2) Esmu mēģinājusi dažādus citus sīrupus (viscerīgākais no tiem likās cidoniju sīrups), tomēr vienbalsīgi par garšīgāko variantu tika atzīts šis - ar citronu sīrupu. Neviens cits nedod ne tādu garšu, ne aromātu.
3) Oriģinālā recepte - Citronkūka.

Mīklas sastāvdaļas un pagatavošanas gaita tāda pati, kā augstāk aprakstīts. Atšķirība cepšanā - gatavo mīklu pilda sagatavotā kūkas formā (uz cepamā papīra) un cep ~35 min. pie 220-240 grādiem. Izceptu, vēl karstu kūku, neizņemot no formas, sadursta ar asu nazi un pārlaista ar sagatavoto citronsīrupu, pārsmērē visu virsmu. Kūkai ļauj formā atdzist, tad izņem. Pasniedz ar pienu.
Ja kūku pasniedz aukstā veidā un uzreiz neapēd, tad to izgāž no formas uz šķīvja, bet uzglabā, uzliekot formu virsū kā vāku.
Man gan jāatzīstas, ka, kopš no šīs mīklas sāku cept mufītes, kūkai vairs nav piekrišanas :)

Nav komentāru: